Zakaj tekme s Turčije gledam na Šport tv?

Zakaj tekme s Turčije gledam na Šport tv?

Letošnje Svetovno prvenstvo v košarki si lahko navijači, ki se nismo odločili za pot v deželo kebaba, ogledamo vzporedno na dveh slovenskih televizijah, na Šport tv in Sloveniji 2. Če je za glavnino gledalcev dvojka samoumevna izbira, vsaj tako kažejo rejtingi, sam tekme z velikim užitkom in veseljem gledam na Šport tv.

Glavni razlog za to je Zmago Sagadin. Na nacionalki so se sicer za letošnje Svetovno prvenstvo potrudili bolj kot običajno, imajo studijski program, javljanja v živo, prenašajo večje število tekem in ne samo slovenskih… Toda vsaj pri meni se zadeva zaključi pri komentatorjih. Miha Žibrat je sicer starosta košarkarskega komentiranja in je po odhodu Petra Vilfana spet prevzel vlogo prvega mikrofona košarkarskih prenosov na nacionalki, vendar vsaj pri meni nikoli ni dosegel status recimo hrvaške legende košarkarskih prenosov Slavka Cvitkovića. Srce mi zaigra že ob njegovi napovedi košarkarskih prenosov na televiziji z znamenitim zaključkom ‘Radost loptanja pod obručem’, njegovi prebliski med tekmami pa me vedno znova nasmejejo, npr. med prenosom Hrvaška – Brazilija ob simultanki Barbose – ‘Tip je brz ko munja!’

No, Miha Žibrat tega ‘nekaj’ nima. Ima pa ga zato Zmago Sagadin! Že skozi celo prvenstvo naravnost blesti s komentiranjem slovenskih ter občasno tudi ostalih tekem. Ne samo na Šport tv, po potrebi si ga med polčasom sposodi tudi hrvaška televizija.

Zmago svojo karizmo s košarkarskih igrišč uspešno prenaša na televizijske zaslone in s svojim posebnim pogledom na košarko gledalcu končno ponudi tisto, kar potrebuje(mo) – insajderski pogled strokovnjaka, ki pa ob tem ne pozabi biti čisto običajen gledalec in opazovalec tekme. Tako mu med tekmami večkrat uide kakšna opazka na račun (predvsem slabe) igre kakšne od ekip ali kakšnega igralca (‘Prigoni že celo tekmo smeši samega sebe v obrambi’). Poskrbi pa tudi za izjave, ki si jih ‘resni’ komentatorji konec koncev niti ne smejo privoščiti, denimo opis šuterskih sposobnosti Brezca kot ‘Breza ima mehko ročico’. Prav z obema komentatorjema, s katerima dela v Tručiji, Danijem Bavcem in Robertom Kukovico, celotna zadeva izpade še veliko bolje. Ko je tako Zmago hvalil Popovića in njegov met, mu je Kukovica hitro navrgel podatek, s koliko točkami je na zaključnem turnirju lige NLB Popović v dresu Zadra takrat razbil Crveno Zvezdo, kjer je bil trener prav Sagadin.

Ne samo z navijaškega vidika, tudi z vidika komentarjev Zmaga Sagadina si želim, da Slovenija danes premaga Turčijo…