Todd Lodowick, Conan O’Brien in Olimpijske igre

Todd Lodowick, Conan O’Brien in Olimpijske igre

Prejšnji teden je ameriški olimpijski komite razglasil športnico in športnika leta 2009. Med športnicami je slavila Lindsey Vonn, med športniki pa Todd Lodwick.Todd Lodowick?! Sem relativno močan konzument športnih vsebin, pa sem samo začudeno zastrigle z ušesi, ko sem slišal to ime.

Mi je pa kmalu postalo vse jasno, ko sem slišal, s čim se Todd ukvarja. Je namreč dvakratni svetovni prvak v nordijski kombinaciji. Malo sem razmišljal in brskal po spletu in dejansko nisem našel boljšega ameriškega športnika v zimskih športih. Bode je daleč od stare slave, predvsem tekmovalne, na čemur taki izbori temeljijo, v ostalih alpskih in nordijskih disciplinah pa tudi ne izstopa kakšen drug Američan. Mogoče bi prišel v poštev samo kakšen hokejist, ampak to ne bi doseglo želenega učinka, vsi bi ta izbor povezovali z ligo NHL.

Mesec dni pred Olimpijskimi igrami je Ameriški olimpijski komite zaradi potrebe po promociji samih iger namreč potreboval predstavnika športa, ki bo na sporedu v Vancouvru in Todd je pač tisti športnik, ki ‘pije vodo’ v tekmovalnem smislu – dvakratni svetovni prvak v zimski olimpijski disciplini. Po ostalih kriterijih se pač ne more primerjati z drugimi športniki.

Samo za primer – Todd je na prestolu najboljših ameriških športnikov po tem izboru nasledil Michaela Phelpsa. Google najde približno 9.180.000 strani z njegovim imenom. Pri Bodeju Millerju se številka ustavi na 2.630.000, pri Lindsey Vonn pa na 1.300.000. In pri Toddu Lodowicku? 73.000… Je pa to številka po njegovem izboru, pred tem je bila verjetno še precej manjša.

Druga stvar, ki pa meji že malo na športno teorijo zarote, pa je dogajanje na televiziji, ki bo prenašala Olimpijske igre v ZDA – NBC. V preteklem mesecu je namreč izbruhnila afera, ki je na noge dvignila celotno Ameriko – televizija NBC se je namreč odločila, da premakne oddajo Jeya Lena nazaj na termin, ki ga je imel pol leta nazaj. Vse lepo in prav, če ne bi v tem terminu že bila oddaja Tonight show s Conanom O’Brienom, ki je kot voditelj najbolj znane pozno-večerne oddaje v ZDA nasledil prav Jeya Lena. En mesec se je odvijala prava vojna med obema voditeljema, na veliko pa so se vanjo vključili tudi ostali voditelji oddaj po drugih televizijah, mnenje o tem pa je moral izraziti vsak, ki kaj velja v svetu zabave.

In sedaj pride na vrsto moja teorija zarote – poslovna odločitev o menjavi terminov je jasna – ni bilo rejtingov, Leno prihaja nazaj. Bolj zanimiv je tajming, za katerega so se odločili pri hiši NBC in predvsem datum nove oddaje Jeya – vse to se je dogajalo ravno pred Olimpijskimi igrami, nov termin pa bo Jay Leno dobil ravno – PO olimpijskih igrah.

En mesec je torej ta spor imel en skupni imenovalec – Olimpijske igre, ki se, kot rečeno, prikazujejo ravno na televiziji NBC. Kot podkrepitev te teorije naj navedem še en podatek – po olimpijskih igrah v Pekingu 2008 so naredili raziskavo o učinkih na gledanost televizijskih nadaljevank, predvajanih takoj po igrah, v zgodnjem septembrskem terminu, ki načeloma ni najbolj ugoden za nove serije. Ugotovili so, da so, v primerjavi z novimi serijami leto prej, dosegli veliko boljše gledanosti, ker so imele izdatno promocijsko podporo med samimi olimpijskimi igrami.

NBC torej ponavlja zgodbo, samo da bodo sedaj efekta televizijskih serij deležne kar same Olimpijske igre – s sporom O’Brien-Leno so igre dobile ogromno brezplačne promocije, kar se bo gotovo poznalo na gledanosti iger.

Američani se torej v promocije Olimpijskih iger v Vancouvru lotevajo tudi na malo manj konvencionalne načine, kako uspešni bodo, pa bo pokazala številka gledalcev pred ekrani in posledično številka dolarjev na računu televizije.