Zakaj bi Evroliga rada videla, da zmaga Maccabi?

Zakaj bi Evroliga rada videla, da zmaga Maccabi?

Danes bomo dobili še zadnjega udeleženca zaključnega turnirja Evrolige v Istanbulu. Barceloni, CSKA-ju in Olympiacosu se bo pridružil zmagovalec tekme Panathinaikos – Maccabi.

Spodaj navajam pet razlogov, zakaj si Evroliga danes zelo močno želi zmage Maccabija in enega, zakaj bo na koncu zmagal Panathinaikos.

Zakaj si Evroliga želi zmage Maccabija?

Različne države udeleženke

Z zmago Maccabija bi bila udeležba ekip na zaključnem turnirju iz stališča sedanjega ustroja lige praktično idealna. Pokrite bi bile Španija, Grčija, Rusija in Izrael, torej z izjemo balkanskega predela vse evropsko najmočnejše države oz. države z najdaljšo košarkarsko tradicijo.

Višja gledanost

Igranje Maccabija bi pomenilo višje televizijske gledanosti, predvsem izven Evrope, zaradi popularnosti tega kluba v mednarodnih merilih (prvo tekmo z NBA ekipo v Tel Avivu so odigrali že leta 1978 in tudi premagali takratnega prvaka Washington, so tudi ekipa z največ dvoboji z NBA ekipami, odigrali so jih kar 18).

Kako pomemben igralec za Evroligo je Maccabi, se je lepo videlo lani, ko se je finalna tekma igrala na judovski praznik, kar je pomenilo, da lahko tisti dan igralci Maccabija ‘delajo’ samo do mraka. Maccabi je uspel izsiliti, da je Evroliga prestavila uro finalne tekme na popoldansko matinejo. Vse to seveda še preden je bilo jasno, ali bo Maccabi sploh igral v finalu.

Euroleague.tv

Poleg višjih televizijskih gledanosti so tukaj se naročnine na Evroligino spletno televizijo, naročnine nanjo bodo v primeru Maccabijeve uvrstitve v Istanbul močno zrasle, Grki se na drugi strani raje poslužijo kakšnega ne tako legalnega spletnega prenosa.

Ekonomska moč navijačev

Število navijačev bi bilo na obeh straneh dokaj podobno. Ekonomska moč teh navijačev pa je vse prej kot podobna. Če Maccabijevi navijači pred tekmo na črnem trgu ne sprašujejo za ceno vstopnice, ker so pač pripravljeni dati, kolikor je potrebno, grški navijači me sprašujejo, ker prodajalca enostavno obkolijo in vstopnico samo vzamejo.

Tudi v samem mestu Istanbul bodo Maccabijevi navijači pustili precej več denarja, kot bi to storili Grki.

Navijači in varnost

Verjetno glavni razlog je varnost. V primeru, da se v Istanbul uvrsti Panathinaikos, mi ni jasno, kako bodo v mestu poskrbeli za varnost. Če lahko v dvorani organizatorji zadeve še nekoliko kontrolirajo, je to skoraj nemogoče izven dvorane in po mestu. Že v Atenah 2007 so se po slavju Panathinaikosa (pa Olympiacos na turnirju sploh ni igral) celo noč med sabo spopadali obe navijaški skupini in zažigali cele ulice. V ta mednavijaški ‘miks’ se lahko seveda v Istanbul vključijo še kakšni turški ‘podporniki’ tamkajšnjih klubov in vsa stvar zna hitro uiti izpod kontrole.

Zakaj bo zmagal Panathinaikos?

Željko Obradović

Če velja rek, da se final ne igra, temveč se jih zmaguje, lahko mirno napišem, da Obradović odločilnih tekem ne igra, ampak jih zmaguje. Je najboljši in najbolj markanten trener v zgodovini Evrope. Vse okoliščine nakazujejo na to, da je letos še zadnja sezona, v kateri bo ekipa finančno konkurenčna ostalim velikanom Evrope in mislim, da Obradović ne bo izpustil priložnosti, da se z zelenimi še enkrat zavihti na vrh Evrope.

Tags: