Union Olimpija in Celje Pivovarna Laško ostala brez glavnih pokroviteljev!

Union Olimpija in Celje Pivovarna Laško ostala brez glavnih pokroviteljev!

Vlada je sprejela zakon, po katerem je prepovedano oglaševanje alkoholnih pijač preko športa. Za ta korak se je vlada odločila, ker so številne raziskave pokazale, da oglaševanje alkohola preko športnih subjektov vpliva na povečano porabo alkohola v Sloveniji. Prav v kategoriji popitega alkohola na prebivalca smo Slovenci namreč v samem evropskem vrhu, eden izmed glavnih razlogov pa naj bi bilo prav oglaševanje alkoholnih pijač preko športa. Zakon je nadaljevanje prejšnjega zakona, ki je že prepovedoval prodajo alkohola na in v bližini športnih objektov v času trajanja športnih dogodkov. Nadgradnja tega zakona je tudi člen, ki gostinskim lokalom prepoveduje točenje alkoholnih pijač v času, ko predvajajo tekme.

Podoben tekst bi brali, če bi, kot razmišljajo tudi na Irskem, prepovedali oglaševanje alkohola v športu. Toda verjetno se kaj takega še ne bo kmalu zgodilo. Na globalni ravni je samo industrija piva na četrtem mestu po sponzorskih vložkih v šport. Heineken in Liga prvakov, Carlsberg in Euro 2012, Efes in Evroliga… Lahko rečemo, da gresta šport in alkohol z roko v roki. Dober del navijaške filozofije temelji na spremljanju tekme v družbi prijateljev ob kozarcu mrzlega. V Nemčiji je med svetovnim prvenstvom na njihovih tleh potrošnja piva prav zaradi tega dogodka leta 2006 zrasla prvič po šestih letih. Paulaner je zaradi letošnjega prvenstva v pol leta presegel prodajo piva na Kitajskem v primerjavi s celotnim letom poprej.

Bi se potrošnja alkoholnih pijač, če bi jih prepovedali v svetu športa, zmanjšala? Ne vem, verjetno obstajajo tako raziskave, ki temu pritrjujejo, kot tiste, ki temu oporekajo. Vsekakor bi se zmanjšala stopnja kreativnosti v oglasnih blokih Super Bowla.

Poudaril pa bi dve zadevi – odgovornost sponzorja in odgovornost sponzoriranca.

Sponzorju iz branže alkoholnih pijač je verjetno v interesu, da navijači kupijo in spijejo čim več sponzoriranih pijač. Ne sme pa jim biti v interesu, da tako pijačo kupujejo mladoletne osebe in da se zaradi prevelikega konzumiranje te pijače dela vrsta na urgenci pred sobo za izpiranje želodca. Guinness je tako skozi svoje sponzorstvo irske ragbi lige izvedel nacionalen program osveščanja o odgovornem pitju alkohola.

Na drugi strani pa morajo biti odgovorni in predvsem previdni tudi športni subjekti, predvsem pri zaščiti lastnih pravic v primerih, ko je sponzor podjetje, ki prodaja alkoholne pijače. V razdelku uporaba igralcev v promocijske namene je tako verjetno potrebno vnesti določilo, da Wayne Rooney ne more izvajati promocije vodke v gostinskih lokalih ali da bi posnel reklamo, kako je po litru popite vodke naslednji dan normalno odigral tekmo, ker je roba pač tako kvalitetna.

V Sloveniji je Pivovarna Laško največji ‘investitor’ v slovenski šport. Ena njihovih zadnjih akcij je tudi akcija Moj sponzor, kjer v sklopu konference Sporto iščejo najboljši sponzorski projekt za svojo blagovno znamko Bandidos. Sama pijača Bandidos cilja na malce mlajšo ciljno publiko, je torej možno izpeljati dober športni projekt za ciljno skupino mladih preko ‘alkoholnega’ sponzorja? Ja, je.

Že sama akcija je zelo pozitivno naravnana, saj za razliko od klasične prakse slovenskega športnega sponzorstva, ki temelji predvsem na mantri ‘Joj, že spet smo dobili 20 prošenj’, v ospredje postavlja podjetje oz. blagovno znamko z jasno zastavljenimi sponzorskimi cilji, preko katerih bodo izbrali najboljši sponzorski projekt. Potencialni zmagovalni projekt mora tako izpolnjevati cilje, ki si jih je podjetje preko tega natečaja zastavilo, tako že v startu odpadejo (vsaj upam) klasični športni projekti, ki bi za 10.000 EUR ponujali logotip na dresu in novinarskem panoju. Od vseh, ki se bodo prijavili na natečaj, pa zahteva, da obstoječe projekte nadgradijo po željah sponzorja (da torej ne samo nadomesti obstoječega sponzorja), novi projekti pa so sploh lahko v celoti kreirani po meri sponzorja. Znesek sicer ne omogoča izvedbo megalomanskega projekta ali uporabo najboljših športnikov (čeprav so za ta znesek nekateri pripravljeni storiti tudi to), v ospredje pa toliko bolj postavlja kreativnost in uporabo modernih orodij športnega marketinga (spet, vsaj upam).

Danes bom torej še lahko gledal Union Olimpijo, ne bom pa si v dvorani mogel naročiti glavnega produkta generalnega sponzorja. Pa mogoče je tako tudi prav, nikoli se ne ve, kdaj bi na igrišče v jezi in obupu v primeru slabih sodniških odločitev zabrisal 2 EUR vredno pijačo, ki bi zadela nič hudega slutečega Željka Obradoviča. Veliko novih kronikov pa zaradi tega, ker imata Ožbolt in Zorman na dresu logotip piva, mislim da tudi ni in ne bo nastalo.