Pritisk si športnik ustvari sam

Pritisk si športnik ustvari sam

Pred mano je kot za športnika zelo pomembno leto. Olimpijske igre se približujejo in misli so iz dneva v dan bolj osredotočene le na en cilj. Na glavni cilj sezone – poletne olimpijske igre in osvojitev tako željene najžlahtnejše medalje.

Olimpijski ciklus in z njim same priprave so se začele že sezono po Pekingu 2008, kjer nisem dosegel tistega, kar sem si zadal. Tak cilj zahteva trdo delo in prilagojen trening. Prav zato se zadnji dve leti v januarju odpravim za dva meseca na priprave v Avstralijo, kjer pa je moj cilj preveslati čim več divjih voda. Pozimi vsekakor v Sloveniji to ni mogoče, Avstralija pa je za to idealna.  Tam najdem tudi mir, ki ga je v zadnjem času zaradi vseh sponzorskih in medijskih obveznosti primanjkovalo. V deželi tam doli sem, lahko bi rekel, v karanteni 🙂

Res je, da jasno in predvsem glasno napovedujem boj za zlato medaljo. Naj rečem, da se grem borit za finale? Malo skregano z  logiko je, da bi kot aktualni svetovni prvak, napovedoval kaj drugega kot medaljo. Na vsako tekmo se odpravim z željo in z realnim ciljem – zmago. Zavedam se svojih kvalitet, a nikoli ne podcenjujem svojih nasprotnikov! Verjamem, da se vse zgodi z razlogom, dobro in slabo. Želim si predvsem fer poteka tekme, vse ostaja v mojih rokah.

Pred štirimi leti sem klonil pritisku. Letos sem pripravljen bolj kot kdajkoli prej. Vsi porazi so pri meni dobrodošli. Sem tip tekmovalca, ki se več nauči s porazom kot z zmago. In očitno se je tudi Peking moral zgoditi, da sem postal zrelejši in verjetno tudi bolj načelen, disciplinira in strikten do svojega dela.
Tekma je tekma … start in cilj. Najboljši je tisti, ki najhitreje opravi s progo. Najsi bo to državno prvenstvo, svetovno, ali pa Olimpijada, ki se od ostalih tekmovanj razlikujejo zgolj po nivoju organiziranosti. Poseben čar Olimpijskih iger je tudi to, da so vsake štiri leta. So največji športni dogodek na svetu in takrat ves svet diha za njih, vse se vrti okoli Olimpijskih iger in take stvari kot športnik občutiš. Tudi to me letos ne more več presenetiti. Vse skupaj sem že izkusil v Pekingu in to mi šteje v prid.

Vsi me sprašujejo o pritisku, ki bo na meni v času Olimpijskih iger. Človek, športnik, si pritisk ustvari sam. Samo od tebe je odvisno, ali kloniš ali ne. Projekt olimpijska medalja ni projekt, na katerem se gradi dva meseca. To je projekt, ki se ga načrtuje več sezon, vse je podrejeno samo temu, tudi zasebno življenje. In ko športnik ve, da je vse naredil za to, si nima kaj očitati. Ostaneš lahko miren. Samo umirjenost in zavedanje, da so vsi pomebni ljudje v tej zgodbi na tvoji strani, lahko prinese željeni rezultat. Zato si želim samo čim več umirjenosti okoli mene, jaz bom za svoj del poskrbel 🙂

Peter Kauzer

Tags: