Je smučanje slovenski nacionalni šport?

Je smučanje slovenski nacionalni šport?

Delo je v ponedeljkovi tiskani izdaji objavilo anketo o slovenskih najuspešnejših smučarjih vseh časov in o percepciji vprašanih o smučanju kot osrednjem slovenskem nacionalnem športu.

Najuspešnejši smučar v zgodovini slovenskega smučanja je po mnenju vprašanih Bojan Križaj, najuspešnejša smučarka pa Tina Maze. Smučanje pa je z velikim naskokom tudi osrednji slovenski nacionalni šport.

Vse lepo in prav, ampak postavljati vprašanje o smučanju kot nacionalnem športu po vikendu, v katerem je Tina Maze osvojila drugo medaljo na Svetovnem prvenstvu, Jakov Fak je osvojil medaljo na biatlonskem svetovnem prvenstvu, naši skakalci pa so pometli s konkurenco na ekipni tekmi svetovnega pokala? Po takem vikendu smučanje ni samo osrednji slovenski šport, ampak nacionalna prioriteta številka ena.

Anketa Dela:

 

Vir: Delo, 11.2.2013

Ne vem, kaj me v zgornjem grafikonu bolj bega – vprašanje o odhodu naših vojakov v Mali tik pod vprašanjem o smučanju kot slovenskem nacionalnem športu, ali dejstvo, da se odstotki obeh vprašanj praktično ujemajo.

Kaj sploh pomeni biti slovenski nacionalni šport? Šport, ki je najbolj gledan? Šport, ki ima registriranih največ športnikov? Šport, s katerim se ukvarja največ rekreativcev? Šport, za katerega se zanima največ medijev? Šport, ki ima najbogatejšo tradicijo in zgodovino? Šport, ki se ponaša z najboljšimi rezultati? Šport, v katerem se obrača največ denarja? Šport, na tribunah katerega se zvrsti največ pomembnežev? Šport, ki ga za zaključek delovnega obiska ene izmed slovenskih regij odigra vladna delegacija?

Verjetno vsega po malem, ampak dejstvo je, da je nacionalni šport precej več od golih številk. Nacionalni šport je del kulture določenega naroda. In smučanje, to je treba priznati, je del slovenske kulture. Seveda to izvira še iz časa Jugoslavijo, ko smo Janezi pač smučali, ampak dejstvo je, kot večkrat radi poudarimo, da je smučanje del nedeljskega obreda, v katerega sodi še družinsko kosilo z govejo župco. Enostavno paše. Če lahko zraven gledamo Tino, ki se bori za najvišja mesta, še toliko bolj.

Dejstvo je, da ima smučanje odlično televizijsko gledanost. Ne samo alpsko, tudi skoki, biatlon nekoliko manj. Letos je dve tekmi v Mariboru gledalo okrog 40.000 ljudi. Planico jih vsako leto obišče še veliko več. Imamo najboljšo smučarko sveta, enega najboljših biatloncev sveta in trenutno najboljšo skakalno ekipo na svetu. Še pred nekaj leti smo imeli tudi eno najboljših tekačic na smučeh na svetu. Imamo tudi svetovnega prvaka v boardanju.

Bodimo samo malce previdni pri relativiziranju slovenskih športnih panog. Če bomo dan po uvrstitvi naših nogometašev na svetovno ali evropsko prvenstvo delali podobno anketo, bo na prvem mestu nogomet. Podobno bo s košarko dan po osvojitvi medalje na domačem evropskem prvenstvu. V tem trenutku pa se je potrebno predvsem zavedati, da je smučanje, predvsem alpsko, trenutno na vrhu med športi predvsem zaradi uspehov Tine Maze. In odgovornost (predvsem) na Smučarski zvezi je, da to izkoristi za izboljšanje situacije celotnega slovenskega smučanja, da bomo, če bomo imeli izredno srečo, lahko čez nekaj let znova gledali novo Tino ali novega Bojana.

Jaz  pa bom ob zimskih vikendih zjutraj pred obiskom stranišča in gretjem vode za kavo še vedno najprej iskal daljinca in na dvojki lovil prve startne številke, tudi ko Tine čez nekaj sezon ne bo več v startni hišici.