Dream team – najvplivnejša reprezentanca vseh časov

Dream team – najvplivnejša reprezentanca vseh časov

Na včerajšnji dan leta 1992 so Američani osvojili zlato olimpijsko medaljo z verjetno najboljšo reprezentanco vseh časov. Michael Jordan, Magic Johnson in Larry Bird so vodili Dream team do gladke zmage na igrah, ki so bile zgodovinske tudi za Slovenijo, saj so bile to naše prve igre poletne igre pod samostojno zastavo.

Zapuščina Dream teama je vidna še danes. Z nastopom Dream teama v Barceloni se je začela prava košarkarska globalizacija – leta 1990 so ameriški klubi sicer že prvič zaigrali na Japonskem, z Barcelono pa je košarka na globalni ravni dobila povsem drug pomen. Odprla se je pot tujim košarkarjem v ligo NBA, liga pa je začela svojo blagovno znamko širiti v Azijo in Evropo. Danes velja košarkar za drugi šport po globalni razširjenosti, takoj za nogometom.

Za športni posel pa se je poleg vsega ostalega zgodila tudi famozna podelitev zlatih medalj, ko je Jordan, sponzoriranec Nikeja, na odru z ameriško zastavo prekril logotip Reeboka na svoji trenirki. Ta primer se izpostavlja kot eden ključnih pri razvoju ambush marketinga.

 

V kakšnih okoliščinah je Dream team nastajal in kaj se je dogajalo v Barceloni, odlično pove dokumentarec Dream team.

Kaj pa se je dogajalo na drugi, evropski strani, pa govori dokumentarec The Other Dream Team, ki govori o preboju litvanskih košarkarjev na olimpijski turnir in o osvojitvi tretjega mesta.

Blizu nastopu v Barceloni in mogoče tudi tekmi z Dream teamom je bila takrat tudi Slovenija. Vprašanje, če bomo še kdaj tako blizu nastopu na Olimpijskih igrah, kot smo bili ob zadnjem metu Zdovca proti Skupnosti neodvisnih držav… In ne pozabimo – reprezentanca SND (bivša Sovjetska zveza) je kasneje igrala v polfinalu olimpijskega turnirja…