Zakaj Gogi (še) ni na All Star tekmi

Zakaj Gogi (še) ni na All Star tekmi

Danes so v NBA objavili igralce, ki bodo poleg tistih, ki so jih izbrali navijači po celem svetu, nastopili na tekmi All Star. Med njimi na razočaranje vseh nas ni našega Gorana Dragića. Čeprav ima do tega trenutka za sabo sanjsko sezono, so ga trenerji vseeno nekako uspeli spregledati in tako predvsem Gogija, pa tudi vse nas, prikrajšali za zgodovinski prvi nastop Slovenca na NBA All Star tekmi. No, še vedno je nekaj možnosti, da Gogi na tekmi zaigra kot rezerva, vendar so te možnosti res majhne.

Pred dvema letoma, ko je Gogi eksplodiral v dresu Houstna, sem napisal blog z naslovom Če bi bil Goran Dragić Azijec… Ko sem razmišljati o glavnih razlogih za Gogijevo neuvrstitev na All Star, je velika večina razlogov enakih, kot sem jih navedel v takratnem blogu. Pa vseeno…

Gogi se po številkah v tej sezoni uvršča v sam vrh lige NBA. Nekaj statističnih podatkov je res impresivnih. Po številu doseženih točk in asistenc ter izkoristku meta je v družbi Lebron Jamesa in Kevina Duranta. Z Ericom Bledsojem sta do njegove poškodbe skupaj dosegala enake številke, kot sta jih nazadnje dosegala Michael Jordan in Scottie Pippen. Zadnji igralci, ki so imeli pri Phoenixu podobne raznolike in učinkovite številke, so bili Kevin Johnson, Steve Nash in Jeff Hornacek… Skratka, Američani bi glede njegove uvrstitve na tekmo All Star rekli no brainer.

Pa vseeno ga ni na seznamu.  Zakaj?

Gre za kombinacijo poslovno-športnih razlogov. Glavni kriterij izbora so poleg osebne statistike in uspešnosti kluba predvsem glasovi navijačev. Tudi pri izboru trenerjev. Glasovi namreč kažejo na marketinški potencial določenega igralca. Kažejo na to, koliko dresov lahko določen igralec proda, koliko gledalcev dodatno lahko ta igralec privabi v dvorane in pred televizijske zaslone, koliko sponzorskega denarja lahko preko kluba ali osebnih sponzorjev prinese v blagajno NBA…

In čeprav smo preko akcije goginaallstar.si v sodelovanju s slovenskimi mediji mobilizirali kar nekaj košarkarskih navdušencev, da s(m)o glasovali za Gogija, se seveda vseeno ne moremo primerjati z večjimi trgi, ki za določenega igralca z lahkoto zgenerirajo nekaj stotisoč glasov navijačev.

gogi indiana suns

Foto: Phoenix Suns

In potem pridemo še do športnih razlogov. Gogi je letos dokazal, da je ‘franchise player’, da je torej igralec, okrog katerega lahko NBA ekipa gradi prihodnost. Njegove številke na parketu so se glede na lansko sezono še izboljšale, za nameček pa njegova ekipa v super močni zahodni konferenci zmaguje in je mirno na poti v končnico, česar pred sezono ni napovedoval nihče.

Mislim, da za dokončno igralsko potrditev in s tem tudi uvrstitev na tekmo All Star, Gogi potrebuje še letošnjo sezono, ko bo upam da ‘lastnoročno’ popeljal ekipo v končnico in bodo po možnosti Sunsi tudi v končnici odigrali vidno vlogo.

Slovenci torej že imamo All Star igralca in mislim, da je samo vprašanje sezone ali dveh, da se na tekmo tudi uvrsti.