The League

The League

Ta teden se je začela sedma, zadnja sezona ameriške serije The League. Ni edina in niti najbolj (pri)znana serija v povezavi s športom, je pa meni (daleč) najljubša.

Nadaljevanka, ki govori o skupini prijateljev in njihovi privatni ‘navidezni’ ligi (fantasy league), gradi svojo zgodbo skupaj z meni zelo všečnim humorjem, na elementih, zaradi katerih mi je všeč ameriški sistem profesionalnega športa.

TheLeague

 

Vse se sicer vrti okrog lige NFL in vseh primesi, ki jih najmočnejša liga v ZDA vsebuje – ogromna navijaška baza, tradicija, televizijski prenosi, športniki kot zvezdniki tudi izven terena, rivalstvo, tekmovalnost in veliko zbadanja med prijatelji, moč interneta in družbenih omrežij in še bi lahko našteval.

V seriji vsako sezono spremljamo navidezno tekmo, ki se začne z naborom in konča s tekmo Super Bowla. Zmagovalec dobi pokal Shiva, poraženec pa pokal Sacko.

Skozi različne sezone lahko lepo spremljamo, kako se je od leta 2009 spreminjal tipičen navijač oz. njegovo spremljanje športa – od pretežno gledanja športa na televiziji in igranja ‘fantasy’ lige preko računalnika do stalne dostopnosti športnih vsebin preko telefona in vpliva družbenih omrežij na komunikacijo med navijači in tudi spremljanju samih informacij v povezavi z določenim športom.

Nadaljevanko priporočam vsem ljubiteljem dobre komedije in/ali ameriškega športa. V najslabšem primeru zagotavljam veliko zabave, v najboljšem pa še nekaj lekcij športnega posla. Sicer pa je avtor serije Jeff Schaffer, ki je bil tudi eden izmed soustvarjalcev Seinfelda, kar je dovolj velika referenca sama po sebi…