Športne dvorane v ZDA vse bolj na široko odpirajo vrata

Športne dvorane v ZDA vse bolj na široko odpirajo vrata

Severnoameriška hokejska liga NHL je prešla v najbolj zanimiv del sezone, izločilne boje. Medtem, ko epidemija v Kanadi še ne dopušča vidnega rahljanja ukrepov, je čez mejo v Združenih državah Amerike drugače. Sicer se ukrepi razlikujejo med zveznimi državami, je pa smer v katero gredo vsi organizatorji tekem optimistična. Na prvih tekmah končnice v Denverju in Raleighu je bilo na tribunah dvoran, ki sicer sprejmeta 20.000 ljudi, že več kot 12.000 gledalcev.

Organizatorji so morali v dvoranah zagotoviti dodatno prezračevanje, ki ga je v izogib okužbam igralcem zahtevala liga. Minusi v blagajnah klubov in lastnikov dvoran so še vedno globoki, v večini primerov so jim na pomoč priskočila mesta. Obiskovalci so se morali še vedno striktno držati navodil za zajezitev širjenja okužb. Vsi gledalci morajo ves čas nositi certificirane ali dvoslojne obrazne maske, tudi otroci od drugega leta dalje.

Slika: newsobserver.com

Sicer pa tudi čez lužo prihaja do na videz absurdnih situacij, ki jih podobno kot pri nas prinaša implementacija ukrepov. Tako se lahko maske snamejo le ob “kontinuiranem uživanju hrane in pijače”, saj v dvoranah sicer v omejenih količinah poteka prodaja vseh vrst priboljškov. Nakup vstopnic in vstop v dvorane brez izjem potekata prek mobilnih telefonov torej skeniranja digitalnih QR kod. Gledalci so naprošeni, da na tekme prihajajo z avtomobili in uporabijo parkirna mesta pod dvoranami ter se med tekmo čimbolj držijo svojih mest.

Sodobne rešitve, ki jih prinaša ticketing, so bili gotovo eden izmed razlogov, da so dvorane sploh lahko zaživele. Podobno kot pri ostalih digitalnih storitvah je tudi pri ticketingu epidemija razvoj še pospešila in bo zanesljivo poskrbela za postavljanje novih standardov na tem področju. Vnos torbic in nahrbtnikov v dvorane ni dovoljen. Organizatorji vstopa v dvorane ne pogojujejo z PCT potrdili in odgovornost prelagajo na gledalce, ki so le naprošeni naj ne hodijo na tekme, če kažejo znake okužbe z novim koronavirusom. 

Kot omenjeno že na začetku pa je stanje v Kanadi, kjer je hokej nacionalni šport številka 1, drugačno. Gledalcev tam na tekmah v tej sezoni še ni bilo, še več, posamezni predeli druge največje države na svetu so še vedno pod lockdownom. Njihove ekipe v NHL v tej sezoni igrajo le med seboj in šele v polfinalu končnice se bo prvič kanadsko moštvo pomerilo z enim od moštev iz ZDA. Razlog je 14-dnevna karantena, ki jo za vse prišleke iz Združenih držav brez izjem zahteva kanadska vlada. Zato še vedno ni nemogoč scenarij, da bo ena izmed kanadskih ekip polfinalno serijo (in morda tudi finalno) odigrala v enem od mest južno od meje.