SHIZOFRENOST MEDNARODNE ODBOJKARSKE ZVEZE

SHIZOFRENOST MEDNARODNE ODBOJKARSKE ZVEZE

Mednarodna odbojkarska zveza najprej čestitala Sloveniji za preboj v Svetovno ligo, nato pa je ni uvrstila na njen seznam.

Včeraj je kot strela z jasnega odjeknila novica, da Slovenije ni na seznamu reprezentanc, ki bodo v prihodnji sezoni igrale v Svetovni ligi. Slovenska reprezentanca si je namreč zagotovila vstopnico v Svetovno ligo, ki poleg svetovnega in evropskega prvenstva predstavlja najvišjo raven reprezentančnih tekmovanj v odbojki, z zmago v Evropski ligi.

Morebitna izločitev Slovenije iz seznama udeleženk lige bi bila nezakonita, rezultati takšne lige v sezoni 2016 pa neregularni. Odbojkarska zveza Slovenije bi v tem primeru od Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) lahko zahtevala uvrstitev na seznam udeleženk Svetovne lige v sezoni 2016 in tudi morebitno odškodnino v primeru neudeležbe.

odbojka evropska liga

Pravila tekmovanja, ki jih je sprejela FIVB-a 7. januarja 2015 (torej pred začetkom tekmovanja), določajo, da se prvouvrščena ekipa v Evropski ligi avtomatično uvrsti v Svetovno ligo, če izpolnjuje pogoje za uvrstitev, medtem ko iz Svetovne lige avtomatično izpade njena zadnje uvrščena ekipa. Slednje jasno pomeni, da se je Slovenija z osvojitvijo prvega mesta v Evropski ligi avtomatično uvrstila v Svetovno ligo in s tem zasedla mesto Grčije, ki se kot zadnje uvrščena ekipa Svetovne lige vsaj za eno sezono seli v Evropsko ligo.

Vendar se je očitno nekje zapletlo. FIVB-a se je zavila v molk in obljubila, da bo zadevo pojasnila ta petek.

Pravil tekmovanj ni mogoče spreminjati za nazaj (prepoved retroaktivnosti predpisov). Slovenija tako ne more izpasti iz seznama reprezentanc za sezono 2016. Morebitna udeležba Grčije ob istočasni odsotnosti Slovenije pa bi pod vprašanje postavila regularnost takšnega tekmovanja. Nikakršno morebitno glasovanje s strani organov ne more »sanirati« oziroma odpraviti nezakonitosti ob morebitnem nenastopu slovenske reprezentance.

Slovenska odbojkarska zveza bi lahko v primeru črnega scenarija od FIVB-e zahtevala odškodnino zaradi neigranja v Svetovni ligi, ki bi se odrazila neposredno predvsem v višjih in tudi novih sponzorskih pogodbah, posredno pa v prepoznavnosti slovenskih odbojkarjev, slabših možnostih za gostovanje večjih reprezentanc v Sloveniji ipd.

Pravno je sprejemljiva in možna edino sprememba na način, da z morebitnim glasovanjem oziroma odločitvijo FIVB-a sprejme odločitev, da bo v prihodnji sezoni v Svetovni ligi nastopilo več ekip kot je bilo prvotno predvideno. Na tak način bi v Svetovni ligi lahko ostala tudi Grčija.

Povsem jasno je, da si je Slovenija priigrala svoje mesto na igrišču skladno s pravili tekmovanja. Tukaj ni in ne more biti nobenega dvoma. Nenazadnje je slovenski odbojki na svoji spletni strani za uvrstitev v Svetovno ligo čestitala tudi FIVB-a. Najverjetneje je slednjo presenetil izpad Grčije in sedaj njeni funkcionarji na mrzlično iščejo ustrezno rešitev.

Pričakovati je, da bo v Svetovni ligi, poleg nastopa Slovenije, vseeno ostala Grčija, kar pomeni, da bo potrebno povabiti še kakšno reprezentanco, da bodo lahko izpeljali tekmovalni sistem (skupaj z Grčijo bi skupina namreč štela devet ekip).