Liga NBA – globalni marketinški in tehnološki stroj

Liga NBA – globalni marketinški in tehnološki stroj

Začela se je 75. sezona lige NBA. Če je v ZDA liga NBA vseeno nekoliko v (komercialni) senci bolj ‘ameriških’ lig NFL in MLB (ki se pravkar končuje s ‘svetovno serijo’, kot Američani pravijo finalu lige MLB), pa gre nedvomno za prvi globalni izvozni športni produkt v ZDA.

Nova sezona lige se je začela 19.10., leto in 8 dni od zmage Los Angeles Lakersov v mehurčku v Orlandu… 2 sezoni nazaj! Vmes je ligi uspelo izpeljati še eno sezono, ko so zaradi pritiskov TV mrež začeli za v decembru, letošnji prvak pa je bil odločen 20. julija, ravno pravi čas, da so trije igralci, ki so igrali v finalu (Khris Middleton in Jrue Holiday pri Milwaukeeju ter Devin Booker pri Phoenixu) z zasebnim letalom prileteli praktično na dan prve tekme ameriške reprezentance na olimpijskih igrah v Tokiu (kjer so Francozi premagali Američane, ti pa so se jim kasneje oddolžili na tekmi za zlato medaljo).

In če gre soditi po začetku letošnje sezone, ki je spet ‘ujela’ stari ritem tekem pred pandemijo, je lige NBA v izredno dobrem stanju. Zadnji dve sezoni sta pokazali, zakaj je bilo nujno, čeprav mogoče včasih tudi malo na silo, izpeljati tako zaradi pandemije prekinjeno sezono, kot tudi lansko zgoščeno. Liga NBA je tako ne samo pokazala, da se da tudi v takih okoliščinah organizirati in izpeljati največja športna tekmovanja, temveč je na drugi strani predvsem svojim partnerjem pokazala in dokazala, za kako močno blagovno znamko gre tako doma kot tudi v globalnem merilu.

Na tradicionalnem seznamu najmočnejših športnih blagovnih znamk na svetu platforme SporsPro je blagovna znamka NBA zasedla tretje mesto in zaostala samo za nogometnim svetovnim prvenstvom in olimpijskimi igrami. Poleg olimpijskih iger je med prvo deseterico tudi edina ne-nogometna blagovna znamka. Kot zanimivost – na enajstem mestu tega seznama se že nahaja igra League of Legends.

To je ligi NBA uspelo z načrtno širitvijo na globalni trg, ki jo je začel že prejšnji komisar David Stern, eden ključnih dogodkov pa je bil tudi dogovor s FIBO in takratnim sekretarjem Boro Stankovićem udeležbi vseh najboljših igralcev na igrah v Barceloni – prišel je Dream team na čelu z Jordanom, Magicom in Birdom, vse ostalo pa lahko rečemo, da je zgodovina…

Danes je liga NBA v ospredju vseh športnih in tehnoloških trendov – prvič v tej sezoni je dovolila partnerstva klubov s podjetji izven ZDA. Bibigo, korejsko podjetje pripravljene hrane korejskih okusov, bo za petletno pojavnost logotipa na dresu Los Angeles Lakersov odštelo 100 milijonov dolarjev.

Formula 1, ki v zadnjem času pod novim lastništvom Liberty Medie doživlja nov razcvet, je prav ligo NBA ob ponovnem prihodu v ZDA izbrala za enega glavnih marketinških partnerjev.

Kot izjemno uspešno partnerstvo se je izkazalo tudi sodelovanje s podjetjem Google, s katerim vodstvo lige vsako sezono nadgradi sodelovanje in dodaja dodatne storitve in ugodnosti za navijače.

Liga NBA in njeni medijski partnerji kažejo tudi trende na področju spremljanja športnih dogodkov – z letošnjo sezono je denimo Turner Sports dobil pravice za predvajanje pravic tekem lige NHL – na prvi oddaji na postaji TNT, del katere je tudi Wayne Gretzki, se jim je ‘pridružil’ tudi Charles Barkley, že dolga leta član najpriljubljenejše ameriške športne oddaje, NBA on TNT.

Pred sezono je liga NBA oznanila tudi sodelovanje s platformo Coinbase, ki je tako postal ekskluzivni partner lige NBA na področju kripto valut.

Ne čudi torej napoved komisarja lige Adama Silverja, da bo po dveh izrednih sezonah, tokratna rekordna, saj pričakuje preko 10 milijard dolarjev prihodkov, še večja ‘povišica’ pas e obeta po sezoni 24/25, ko bo v veljavo stopila nova medijska pogodba, ki bo tudi zgodovinsko visoka. Ni torej zanimanje za ligo NBA večje samo v Sloveniji zaradi izjemnih predstav Luke Dončića. Liga NBA je nekakšen znanilec, kako se bodo največje športne blagovne znamke pozicionirale na globalnem trgu v prihodnjih letih, hkrati pa pokazatelj, kakšno vrednost ima šport za ‘klasične’ medije s televizijo na čelu.