Lestvica najvplivnejših slovenskih športnikov na Twitterju, marec 2012

Lestvica najvplivnejših slovenskih športnikov na Twitterju, marec 2012

V tokratni lestvici TOP slovenskih športnikov tviterašev imamo novo ime na vrhu – Janija Brajkoviča je zamenjal Jaka Lakovič. Jani je sedaj drugi, na tretje mesto pa je zdrsnil Saša Vujačić. Iz peterice je izpadel Boštjan Nachbar, ki ga je zamenjal Goran Dragić, na četrtem mestu ostaja Anže Kopitar.

TOP 5 slovenskih športnikov na Twitterju

Jaka Lakovič

Jaka se je odlično znašel tudi v turškem Twitter svetu, hkrati pa ohranja stike s svojo špansko bazo, od koder prihaja največ njegovih sledilcev. Pozna se, da je njegov klub uspešno igral v Evroligi, ob dobrih rezultatih je večje tudi zanimanje, seveda pa je lažje tudi tvitanje.

Za število njegovih sledilcev seveda ne škodi niti Twitter pogovor z njegovim bivšim soigralcem Rickyjem Rubijem, ki ima že blizu 750.000 sledilcev.

@LakovicJaka @rickyrubio9 un abrazo Ricky. Y a ver si haces record en Temple Run. 🙂
@rickyrubio9 @LakovicJaka muchas gracia Jaka. Cual es tu record en temple run? Ahora tengo tiempo para jugar 😉
@LakovicJaka  @rickyrubio9 9,7 milliones +/-…

Jani Brajkovič

Jani tako kot do sedaj izredno pogosto in ‘učinkovito’ objavlja tvite. Sodeč po njegovih zadnjih rezultatih zna letos igrati izredno pomembno vlogo na največjih svetovnih dirkah, kar bo nedvomno še povečalo število njegovih sledilcev.

@janibrajkovic  Tnx every1. This1 is for my friend, my biggest fan, Jure Robic, who died in bike accident 2yrs ago. We all miss u so much.

Saša Vujačić

Saša  Vujačić še vedno prepričljivo vodi po številu sledilcev, vseeno pa njegove objave prevečkrat delujejo zgolj PR-ovsko obarvane in ustvarjene. Največkrat se objave podvajajo z objavami na njegovem Facebook profilu oz. so za ta profil tudi napisane, kar pomeni, da se potem celotne objave na Twitter računu niti ne da prebrati, ker je predolga.

@SashaVujacic Hi everyone.. Just got to Izmir, we play here tomorrow. Unfortunately, we are out of Euroleague, now our focus is… http://fb.me/1sujS8Txx

Anže Kopitar

Twitter Kopija ni še čisto zasvojil, vseeno pa dokaj redno objavlja. Vsebine so različne, od povsem športnih, do tega, kaj počne v prostem času. Navijače sprašuje, kateri film naj gleda na poti na gostovanje, javnost pa tudi obvešča, katere aktivnosti izven ledu tudi opravlja, kot npr. obisk sponzorske trgovine.
V primeru, da se mu s Kingsi ne uspe uvrstiti v končnico in bo zaigral za slovensko reprezentanco v Stožicah, lahko pričakujemo tudi nekakšno Kopi tvitermanijo v Sloveniji.

@AnzeKopitar Thanks to all #LAKings fans to come and see me and @DustinBrown23 at the Verizon store in MB! #funtimes

Goran Dragić

Goran je trenutno eden najbolj vročih slovenskih športnikov v mednarodnem merilu. To se odraža tudi v porastu njegovih sledilcev, v primerjavi s prejšnjo lestvico je presegel mejo 10.000, sedaj jih ima že čez 13.000.

Gogi večinoma objavlja novičke v povezavi s tekmami v ligi NBA, zelo pogosto v objave vključuje tudi ostale soigralce in uraden račun njegovega kluba Houston Rockets.

Plus točke dobi Gogi tudi zato, ker je za tvitanje navdušil brata Zorana (@zoran_dragic).

@Goran_Dragic  Great win vs LAL , now I need some rest 🙂 I can’t feel my legs so so tired.Great support from @HoustonRockets fans!!!

Lestvica TOP 10 športnikov na Twitterju:

 

Ostalo dogajanje na Twitterju

Twitterju se je v zadnjem mesecu pridružil prvi nogometaš – Marko Šuler, @MarkoSuler. Izmednogometne družine tako na Twitterju ostaja najbolj aktivna kar mama – Nogometna zveza Slovenije, @nzs_si.

Primož Kozmus (@primozkozmus) je ta teden objavil prvi tvit s svojega mobilca, tako da se sedaj lahko nadejamo bolj pogostih objav.

Twitter račun pa je odprl tudi Olimpijski komite Slovenije (@TeamSlovenia), ki bo tako tudi preko tega kanala obveščal predvsem o dogajanju okrog Olimpijskih iger v Londonu. Uraden hashtag iger za Slovenijo je #oi2012.

Izmed zimskih smučarjev je najbolj aktiven Jernej Damjan. Na njegovem ‘kontu’ je trenutno 953 sledilcev, Jernej pa je tudi eden redkih športnikov, ki v svoje objave zelo pogosto vključuje tudi svoje sponzorje.

@RealJDamjan Thanks 2 a MuleBar I had enough energy today to finish in 15. place 🙂 #MuleBarSlovenia #skijumping #oslo  http://yfrog.com/o0og9ocj

Športno uredništvo MMC portala pa slovenske športne subjekte, posameznike, klube in zveze, prikazuje tudi v posebnem zbirnem oknu vseh njihovih Twitter objav.

Kriteriji izbora Twitter lestvice

Klasični pokazatelji priljubljenosti:
•    Število sledilcev
•    Pogostost objavljanja
•    Interakcija z ostalimi uporabniki – odgovarjanje na vprašanja uporabnikov, posebne ugodnosti za sledilce
•    Osebna vpletenost – je za Twitter računom res športnik ali mu ga upravlja kdo drug
•    Ločena komunikacija na Twitterju in Facebooku

Upoštevanje športnih specifik tvitanja:
•    Komunikacija z navijači
•    Objavljanje zakulisne informacije – fotografije, tvitanje z gostovanj…
•    Razmerje med športnimi in nešportnimi (zasebnimi) vsebinami
•    Dostopnost tudi v primeru slabih rezultatov
•    Načrtna komunikacija (gradnja osebne znamke, promocija osebnih/klubskih sponzorjev, promocija lastnih projektov)
•    Overjen Twitter račun
•    Vpliv znotraj ciljne skupine oz. športnih krogov – omemba soigralcev, ostalih športnikov, uporaba #hashtagov
•    Vloga Twitterja v primerjavi z ostalimi komunikacijskimi orodji – ekskluzivnost objav novic na Twitterju (podpis nove sponzorske pogodbe, podpis za nov klub, upokojitev)