Koliko je vredna Tinina glava?

Koliko je vredna Tinina glava?

V zadnjem času je v slovenskem športnem prostoru največ prahu dvignila odločitev Smučarske zveze Slovenije, smučarjem vzame oglasni prostor na njihovih čeladah. Do sedaj so smučarji namreč lahko sami tržili prostor na čeladah, na kombinezonih in ostali opremi pa so bili sponzorji SZS. Seveda je sledila dokaj razumljiva reakcija smučarjev, da v kaj takega ne bodo privolili.

Celotna zadeva izpostavlja zanimivo vprašanje, s katerim običajno v Sloveniji nimamo težav. Kakšna so oz. bi morala biti razmerja med sponzorji zveze ali kluba ter osebnih sponzorjev posameznih športnikov? Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Težave s tem imajo tudi v tujini. No, v Sloveniji se niti pogosto ne srečujemo s tem problemom, predvsem zaradi nerazvitosti osebnih sponzorstev in konec koncev tudi ostalih športnih sponzorstev.

Glavni argument smučarjev proti temu, da jim vzamejo prostor na čeladi je ta, da bi jim SZS na ta način vzela še tisto zadnjo možnost, da sami sebe tržijo. Prodaja oglasnega prostora na čeladi ni osebno sponzorstvo. Je zgolj to – prodaja oglasnega prostora. Uporaba imena in podobe in po možnosti tudi pojavnost na čeladi pa je osebno sponzorstvo. Brez prostora na čeladi je to sicer težje, vendar ne nemogoče. Je pač potrebno osebno sponzorstvo aktivirati na drugačen način. Na drugi strani pa se zdi, da tudi SZS ta ukrep sprejema nekoliko na silo, ne z namenom povečanja same aktivacijske platforme za svoje partnerje, temveč za last-minute krpanje finančne luknje.

Ironija vsega je, da je bilo prav smučanje tisto, ki je nekako oralo ledino v Sloveniji na področju tako športnih sponzorstev kot tudi osebnih sponzorstev. Če v času bivše Juge so imeli smučarji možnost tržiti prav svojo čelado, na ta način pa jim je bilo omogočeno tudi nekoliko dodatnega (ali sploh kakega) zaslužka. Prav zaradi podobnega zapleta, kot ga ima Tina s SZS, naj bi kariero končala tudi Mateja Svet.

Rešitev spora med smučarji in krovno zvezo je seveda v nekem splošnem dogovoru, kako se bo posamezne smučarje tržilo na dolgi rok, tako preko sponzorjev zveze, kot preko osebnih sponzorstev. Zakaj Ronaldo dobi več kot 10 milijonov Evrov na sezono? Iz dveh razlogov – zato, ker lahko zabije več kot 50 golov na sezono, v kombinaciji s svojo tržno vrednostjo, zaradi katere ti milijoni pridejo na drugi strani nazaj v blagajno Reala (pri tem, da je Ronaldo eden izmed nosilnih obrazov Nike-ja, Real pa ima za opremljevalca Adidas). Podobno logiko bodo čim prej morali sprejeti tako športniki kot njihovi ‘zaposlovalci’. Smučanje je po eni strani tudi glede tega dokaj specifično – ne zastopajo namreč barv kluba (razen na državnem prvenstvu), temveč na večinoma tujih tekmovališčih tekmujejo za Slovenijo. Vendar marketinška osnova ostaja enaka – smučanje je še vedno eden izmed najbolj gledanih športov na televiziji, ogromno Slovencev smuča, še vedno smo smučarski narod in zaradi vsega tega je tudi marketinški potencial v smučanju ogromen. Žal pa se ga (še) ne izkorišča.

Koliko je torej vredna Tinina glava? Vredna je toliko, kolikor jo bo sponzor, ki se bo na tej glavi pojavljal, izkoristil v marketinške namene. Bolj jo bo izkoristil oz. aktiviral, več bo ta glava vredna. Milka je s Tino že 7 let in preko nje aktivno promovira svojo znamko v Slovenijo. Gre torej za strateško sodelovanje. Nasploh lahko rečemo, da so osebna sponzorstva usmerjena na dolgi rok in strateško in sama pojavnost na športniku med tekmami niti ni ključnega pomena, uporaba posameznih športnikov preko sponzorstva ekip ali zvez (kar jim pogodba z zvezo dopušča) pa večinoma na kratkoročne marketinške akcije.