Ko ni več prepovedano reči – ‘Imam težave!’

Ko ni več prepovedano reči – ‘Imam težave!’

Če je bilo še pred nekaj leti mentalno zdravje oziroma počutje športnikov tabu tema, saj naj bi bili športniki vseeno nekakšni “superljudje”, se v zadnjem času vedno več športnikov, odloča odkrito govoriti o svojih psiholoških težavah, hkrati pa se tudi športne organizacije vedno bolj zavedajo, da je za športnike potrebno poskrbeti tudi s tega vidika. Tako kot to velja za veliko ostalih področij, je tudi na tem ‘razvoj’ pospešila pandemija.

Naomi Osaka, japonska teniška igralka, je na zadnjem odprtem prvenstvu Francije v tenisu javnost najprej razburila z odločitvijo, da zaradi neprimernega odnosa novinarjev ne bo sodelovala na tiskovnih konferencah po tekmah, ko je ocenila, da je zaradi tega vnesla preveč nemira v samo teniško karavano, pa je celo zapustila turnir. Po razočaranju na domačih olimpijskih igrah, kjer ni osvojila medalje, je po novem bolečem porazu na odprtem prvenstvu ZDA v solzah povedala, da ne ve točno, kdaj bo odigrala naslednji turnir.

Simone Biles je ena najprepoznavnejših ameriških športnic, iz olimpijskih iger in svetovnih prvenstev ima skupaj že 32 medalj. Na poletnih igrah v Tokiu se je v kvalifikacijah kot edina telovadka uvrstila v vsa finala, kasneje pa je zaradi psihičnih težav najprej odpovedala nadaljevanje finalnega nastopa na ekipni tekmi, nato pa še nastop na vseh individualnih, z izjemo nastopa na bradlji, kjer je osvojila bronasto medaljo. V objavi na družbenih omrežjih po (začasnem) prenehanju nastopov na igrah je Simone dejala, da je čutila težo celotnega sveta na svojih ramenih.

Osveščanje in tudi reševanje težav v mentalnem zdravju, je tako tudi s pomočjo dveh izmed najbolj prepoznavnih športnic na svetu postalo veliko bolj osvetljeno ter razumljeno. Kar nekaj športnikov in organizacij se je seveda pomena (tudi) tega stebra zdravja ter športne priprave že zavedalo, pričakovati pa je, da bo v prihodnosti tudi na tem področju namenjenega vedno več poudarka, hkrati pa bo na voljo vedno več orodij za reševanje in preprečevanje tovrstnih težav.

Liga NFL je že leta 2019 začela s pobudo vedenjskega zdravja za svoje igralce. Liga NBA je skupaj z WNBA že nekaj let v partnerstvu s spletno aplikacijo Headspace, s katero ima skupaj tudi partnerski program s poudarkom na boljši mentalni pripravi športnikov. Ženska teniška organizacija WTA je na pobudo Venus Williams zagnala program Boljša pomoč, preko katerega v vrednosti dveh milijonov dolarjev zagotavljajo terapije za igralke. Podobne iniciative so se začele odvijati tudi v Evropi, med prvimi je tukaj (ponovno) evropska nogometna zveza Uefa, in tudi v Sloveniji so se začeli razvijati programi, ki so namenjeni temu področju.

Tudi vse več startup podjetij na področju športa se ukvarja s to problematiko. Podjetje iNspiretek tako holistično združuje posameznikove fiziološke kazalnike s psihološkimi. Aplikacija The Zone športnikom na vsakem koraku omogoča pomoč pri boljšem počutju. Vedno več je tudi ‘klasičnih’ fitnes aplikacij, ki v svoje funkcionalnosti vedno bolj vključuje tudi psihološke dejavnike za boljše počutje ne samo profesionalnih športnikov, temveč vseh uporabnikov.

Tom Brady in Venus Williams sta ena izmed mnogih športnikov, ki sta javno podprla tako Simone Biles kot Naomi Osako. Samo na tak način lahko dosežemo, da se bo o teh težavah ne samo govorilo, temveč se jih bo na učinkovit način lahko tudi reševalo.